LA PERSONA AL CENTRE DE SALLAR

08/04/2025 | Fundació Sallar, Habitatge Social

En un context on l’accés a l’habitatge digne és un dels grans reptes socials, la tasca que realitzem a Sallar, dedicada a l’adquisició d’immobles per la seva posterior destinació a lloguer social per a famílies que els ocupen, esdevé crucial. La nostra missió no només aborda la necessitat immediata d’un sostre, sinó que també s’emmarca en un enfocament d’atenció centrada en la persona, que promou la dignitat, el respecte i la participació activa de les persones en el seu procés individual i familiar. 

Sallar ha emergit d’un llarg camí ple d’experiències, traves i oportunitats, i en cada un d’aquests escenaris, hem anat aprenent, corregint i reformulant allò que teníem per objectiu d’aconseguir.  

En aquest recorregut, l’equip de Resilis, gràcies a la seva vinculació amb FEPA, va tenir l’oportunitat de participar en el Projecte IMEX, dirigit per FEPA i finançat pels fons Next Generation. Un projecte que ens va interpel·lar a inventar, crear, implementar i avaluar iniciatives i intervencions innovadores, entre elles, la figura de Referent d’Emancipació. Cal remarcar que IMEX estava dirigit a persones joves tutelades i extutelades, implementant aquest projecte en els pisos compartits i intergeneracionals de la borsa d’habitatge de Resilis, i amb la creació de la nova fundació de Sallar, adoptem aquesta experiència, metodologia i saber fer d’aquesta figura sumant valor al parc d’habitatge social de Sallar i amb ella, a totes les famílies i persones ateses. Algunes de les seves llavors es descriuen tot seguit. 

Atenció Centrada en la Persona 

L’atenció centrada en la persona és un model que busca posar les necessitats, desitjos i aspiracions de les persones en el centre de qualsevol intervenció. En el nostre cas, això significa que no només ens dediquem a proporcionar un habitatge, sinó que també treballem per entendre les circumstàncies particulars de cada família. Això implica fomentar el diàleg i la comunicació amb les famílies ocupants, tenint en compte les seves inquietuds i necessitats específiques. 

A través d’un enfocament personalitzat, podem identificar no només les necessitats immediates d’habitatge, sinó també altres aspectes rellevants que poden influir en la seva qualitat de vida, com ara l’accés a serveis socials, educatius i laborals.  

Sallar és un projecte viu, que s’adapta i evoluciona segons les necessitats que es van detectant; per aquesta raó, anem donant forma a diferents projectes com l’És casa Teva o els Habitatges variables -compartits, amb un component intergeneracional, estudiant quins nous escenaris ens depara l’horitzó. 

El poder del treball en xarxa 

Tot i ser molt jove com entitat, Sallar ja es coordina amb altres entitats per formar part d’una estructura social on generar sinergies i aportar valor tant al propi projecte com a la societat. Un altre punt clau que hem adoptat del Projecte IMEX és la necessitat i la riquesa que aporten les complementarietats entre les entitats i serveis. Per aquest motiu, l’equip tècnic de Sallar es coordina amb les diferents entitats de Plataforma Educativa, tals com Eina Activa (inserció laboral) o Gentis (orientació i formació), així com amb els diferents serveis socials territorials, i altres recursos propis de cada població, amb la finalitat de crear una xarxa dins la qual, les persones amb les quals, i per les quals treballem, tinguin un ventall d’opcions per a poder satisfer les seves necessitats i ambicions personals i sostenir-s’hi amb el màxim d’autonomia possible. 

La figura de Referent d’Emancipació 

Per tal d’acompanyar a les famílies en el seu procés d’emancipació, entenent aquest concepte com l’aprenentatge de dur una vida activa, autònoma i sostenible en societat, és essencial comptar amb figures de referència que puguin guiar-les i assessorar-les. L’equip tècnic referent de Sallar no només proporciona informació sobre els drets i deures com a persones llogateres, sinó que també poden ajudar a les famílies a desenvolupar habilitats financeres, a buscar feina o a accedir a formació. La seva tasca és fonamental per fomentar la independència i l’autonomia de les famílies, contribuint així a una societat més equitativa i integradora. 

Aprofundint en el saber fer d’aquesta figura, aquí un decàleg per entendre, amb una mica més de precisió, com actua aquesta figura. 

  1. Confidencialitat. Per tenir la tranquil·litat que tot el que es parla en aquesta relació no és per a cap altre fi.
  2. NO judicis, la persona tècnica referent de cada territori escolta demandes i les transforma en respostes, més enllà de l’assertivitat de les opcions, sempre es respectarà la voluntat i la decisió de la persona atesa.
  3. Disponibilitat i flexibilitat. La persona referent i les persones acompanyades podran gaudir de la flexibilitat horària per adaptar el millor possible la intervenció, sempre tenint presents els límits de la vida personal i la conciliació personal d’ambdues parts.
  4. Ser honestos/es. Dir sempre la veritat, encara que escoltar-la no sigui fàcil.
  5. Confiança. Les millors decisions són les que es prenen des del poder del saber de totes les possibilitats, aquestes sempre seran respectades i acompanyades.
  6. Voluntarietat. Voler aquest acompanyament i fer el contacte per a poder sol·licitar-lo en qualsevol moment.
  7. Responsabilització. Cadascú pren les seves decisions, amb consciència i essent activa en el  propi procés. Cadascú celebra i/o rectifica els seus resultats.
  8. Feedback. Fer la devolutiva de resultats i opcions per a poder aterrar resultats.
  9. Respecte. A les necessitats de la persona acompanyada, als seus interessos i ritmes personals.
  10. Repassar constantment aquesta llista per evitar paternalismes i accions assistencials. 

    El com conflueixen aquests conceptes en la regularització legal dels habitatges 

    En molts casos, les famílies que ocupen aquests immobles que acaba adquirint Sallar, ho fan en situacions d’incertesa legal o en situacions de vulnerabilitat. La regularització dels habitatges no només garanteix la seguretat jurídica de les famílies, sinó que també contribueix a la dignitat i l’estabilitat emocional de les seves persones membres. 

    Mitjançant la regularització, les famílies poden accedir a un contracte de lloguer que els ofereixi seguretat, així com la possibilitat de tenir un habitatge en condicions adequades i amb serveis bàsics. Això no només millora la seva qualitat de vida immediata, sinó que amb l’acompanyament que planteja Sallar, també permet projectar-se en el futur, contribuir a la comunitat i participar activament en la societat.

     

    Noe Díaz Martorell

    Tècnica d’Habitatge i Referent d’Emancipació a la zona de Girona.